Въпроси

Трябва ли да подписвам посреднически договор?

Ако желаете да ползвате услугите на Явлена, е необходимо да регламентирате взаимоотношенията си с компанията под формата на договор за поръчка или така наречения "посреднически" или "възлагателен“ договор.

Той представлява опростен формуляр, в който са описани правата и задълженията на двете страни – както Вашите, така и тези на Явлена към Вас. В основата на договора са вписването на детайлите на двете страни, параметрите на търсената от Вас услуга и дължимото към Явлена възнаграждение за предоставянето й. Консултирайте се с брокера си кой тип договор е най-добър за Вашия конкретен случай. Бъдете нащрек за агенции и брокери, които работят без договори и не разписват отговорностите си.

Да подпиша ли ексклузивен договор (договор с изключителни права)?

Малко предистория

Договорът за изключителни права (екслузивитет) е един от видовете посреднически договори, с които агенциите за недвижими имоти регламентират отношенията със своите клиенти. България е държава с развиващ се пазар на недвижими имоти, поради което екслузивитетът поражда разнообразни въпроси. На Запад стандартният принцип на работа е всяка агенция да има уникални за пазара оферти и клиенти, с които работи, вместо те да гравитират между няколко фирми, създавайки неясни взаимоотношения и конфликтни ситуации сред участниците на пазара. У нас, за съжаление, потребителското поведение се различава от Западните практики и у повечето клиенти битува разбирането, че колкото повече агенции се ангажират с техния имот, толкова по-голям е шансът той да бъде реализиран. Практиката обаче показва, че това не е така. Един имот, предлаган от множество агенции се преекспонира и губи привлекателността си за купувачи.

Защо да не предлагате имота си чрез няколко агенции

Колкото повече една оферта се предлага в публичното пространство, толкова повече нейният „живот“ се съкращава, тя се преекспонира и „изхабява“, като спира да бъде интересна за купувачи и агенции. Това много често е във вреда на интересите на собственика. Освен това съществува порочната практика една и съща оферта да се предлага на различна цена от няколко фирми – често без знанието и съгласието на собственика – предизвиквайки отрицателни възприятия у клиентите и брокерите от други агенции.

Защо да подпишете договор с ексклузивни права

Работата само с една агенция елиминира риска всичко това да се случи. Избягват се многобройни безрезултатни обаждания и безсмислени координации на огледи с "туристи“ на пазара. Поддържа се контакт само с един професионалист – Вашия брокер – който ще Ви информира за резултатите от рекламната стратегия, коментарите и обратната връзка от клиентите, огледали Вашия имот и ще управлява насрещни предложения от потенциални купувачи/наематели. Изключителните права се отразяват и в рекламна свобода на агенцията, която ще може свободно да публикува реклама с точния адрес на имота, за да се предотврати потенциално съмнителен имидж на имота Ви, излишни огледи и нежелани реакции от страна на клиенти, заблудени за района, в който мислят, че той се намира. На сайта на Явлена (както и на други съвременни сайтове за имоти) това се визуализира съвсем явно чрез пин-а, който е забоден на точния адрес на имота на картата – видим от всички клиенти и брокери на пазара и предотвратяващ всякакво объркване и недоразумение. Не е за пренебрегване и практиката на агенциите да обръщат по-сериозно внимание и отделят повече време и рекламно пространство на офертите, за които имат подписан договор с изключителни права.

Защо Явлена взима комисионна?

Агенция Явлена работи в среда на свободна пазарна икономика. Търговията с недвижими имоти в България не е регулирана или спонсорирана от държавата, следователно потребителят заплаща изцяло предоставената му услуга по същия начин, както заплаща и при покупка на продукт или друг тип услуга.

Малко предистория:

Веднага след края на плановата икономика в България настъпи объркване, поради липсата на организация и познания в сферата на свободната търговия с недвижими имоти. Затова новопоявилите се участници потърсиха насока и менторство. Намериха отговор на множество от въпросите си в добрите практики на американския начин на търговия с имущество и получиха подкрепа от техни представителни организации във въвеждането на стандарти в България. Един от стандартите на работа е комисионното възнаграждение за извършена брокерска услуга.

За разлика от американските си колеги, поради липса на установени правила, българският брокер отговаря за целия процес по една покупко-продажба или наем на имот: от маркетинг и реклама на имота през огледи и проверка на собствеността до правно консултиране и документално финализиране на сделката. Този разнороден опит довежда до натрупване на задълбочени познания и техники за решаване на проблеми от всякакъв характер в компании като Явлена, преминали през трудните години на развитие.

Заплаща ли се огледът в Явлена?

Категорично не.

В Явлена смятаме за порочна практиката за таксуване на огледите на имоти.

Колко струва имотът ми и имам ли нужда от оценка?

Ако желаете да продадете имот от основна важност е правилно да ценообразувате, тъй като цената може значително да ускори или забави продажбата Ви. Правилната цена е тази, при която Вие – като собственик, получавате възможно най-добрата стойност за продадения имот съгласно пазарните условия на търсене.

Имотите нямат абсолютна стойност. Както във всяка пазарна икономика, цената е в пряка зависимост от търсенето. За да определите правилно цената на имота си преди да пристъпите към продажба, е препоръчително да се консултирате с брокер. Той ще посети имота, ще прегледа документацията, с която разполагате и ще Ви даде максимално тесен диапазон от възможности за продажба, който е в пряка зависимост и от желанието Ви за срок за реализиране на имота.

Как да си избера брокер?

Явлена разполага с клонова мрежа в цялата страна. Прегледайте секция „Контакти“ в сайта ни, за да намерите адреса и телефоните на най-близкия до Вас офис, където ще бъдете насочени към подходящ служител.

Колегите в Явлена са специализирани по тип дейност – продажби/ наеми/ оценки. По този начин всеки от тях изгражда задълбочени познания в своята сфера на работа и е способен да Ви предостави своевременна и качествена информация за пазарния сегмент, от който се интересувате.

В случай, че имате приятели и познати, работили с Явлена, можете да ги помолите за препоръка и насока към определен брокер. Ако нямате такива, в секция „За нас“ на сайта можете да откриете списък и представяне на всеки брокер в Явлена, да се запознаете с неговите оферти и да му изпратите запитване.

В компанията работят около 250 служители в цялата страна. Ние разбираме, че за Вас марката Явлена е равносилна на личния Ви опит с конкретен брокер, а не съвкупността от професионализъм в компанията. Затова се стремим да развиваме служителите си и да наблюдаваме качеството на предоставената от тях услуга. Поради това ценим и Вашата обратна връзка, която можете да ни изпратите чрез формата за запитване на сайта.

Явлена ще ми върне ли парите, ако след сделката имам някакъв проблем?

Като посредник във Вашата сделка, Явлена се ангажира да провери собствеността на имота, да договори изгодни за вас условия на сделката, да координира параметрите по договора и изповядването й.

Явлена не е страна по сделката, а посредник. Поради това, агенцията не споделя Вашите възможности за печалба или риск от загуба от дадена сделка. Обмислете добре възможностите и мотивацията си за сключване на сделка и в случай на съмнение се консултирайте своевременно с Вашия брокер.

Имаш въпрос или идея? Свържи се с нас!

Посети ни в централния офис на адрес: ул. Ген.Гурко 76-А, гр.София 1142 или се обади на телефон: 02/ 810 50.
Онлайн съобщение