Интервю на Страхил Иванов – Изпълнителен директор на Явлена при Марио Гаврилов в предаването „Запазената марка“

Българинът разбира добре от инвестиции в имоти и знае, че това е актив, подходящ както за инвестиция, така и за лично ползване. В момента хората не виждат добра алтернатива за влагане на парите си. От имотите могат да получат доходност над 4.5% годишно.

Няколко актуални тенденции на пазара на имоти очерта г-н Иванов в интервюто си по TV1.

  • Изключителна нестабилност, каквато не сме виждали през всички години откакто имаме свободен пазар в България – в сегментите на хотели, ресторанти, офиси и магазини.
  • Компенсираща стабилност и бум в търсенето на жилищни имоти. Небивал интерес към апартаменти и къщи, който продължава от 2020 до днес. През февруари и март тази година регистрирахме 50% ръст на интереса от купувачи спрямо 2019 (като тук умишлено не правим сравнение с особената 2020 година).
  • Всички жилища се продават бързо – не само в големите градове, а във всички областни градове.
  • Засилен интерес има и към покупката на земя в градовете и около тях. Търси се земя за строителство на фамилни къщи и затворени комплекси от къщи – това се оказа новото Ел Дорадо у нас. Изкупиха се къщи, застояли на пазара през последните 10 години около София, Пловдив и Варна.
  • Последните седмици – края на март и началото на април, имаме продажби на панелни апартаменти в Младост при цени от 1300-1500 евро/ кв.м. Допреди 2 години не сме си помисляли, че е възможно. Има постоянен интерес към панелните апартаменти – около тях има зеленина, няма презастрояване и хората ги търсят въпреки липсата на саниране.
  • Собствениците на бизнес сгради, които са достатъчно гъвкави и могат да адаптират нови модели на обслужване, за да отговорят на търсенето на офис пространства в момента, ще бъдат успешни и ще постигнат заетост.

Пълното интервю на Страхил Иванов можете да гледате тук: