6 ВЪПРОСА, ЗА ДА ВЗЕМЕМ РЕШЕНИЕ

Ковид-19 е основната тема от началото на 2020 година. Тя продължава и в новата 2021 г. и все още определя ежедневието ни и влияе върху начина ни на мислене. За някои това означава да оставят на заден план всички важни решения, заради „неясното бъдеще“. За други обаче, тя е страхотна възможност да постигнат дългосрочните си цели. Да се възползват от негативите, за да развият нови качества и да останат на повърхността на не толкова добрата ситуация.

Покупката на жилище е от тези дългосрочни цели, които си поставя едно семейство. И докато някои може би си мислят, че такава голяма инвестиция е прекалено рискова по време на пандемия, за други сега е моментът да намерят мечтания дом.

Как да вземем мотивирано решение дали покупка на имот е добра опция за нас?

Покупката на жилище не е за всеки. Определено има финансови ползи от притежаването на собственост. Например увеличаване стойността на имота във времето, както и приспадане от данъци на лихвите по ипотеката. Купувачът обаче губи гъвкавостта, която има, живеейки под наем. Също така данъците върху имуществото, поддръжката, застраховката и непланираните разходи предполагат обмисляне в дълбочина. Тук идва и въпросът дали ще бъде по-изгодно да плащате ипотека или наем. Ето какво трябва да се попитате, преди да започнете с търсенето:

  1. От какво жилище имам нужда сега и в следващите пет години;
  2. Каква сума мога да отделя за покупката;
  3. С каква сума разполагам за първоначалната вноска (самоучастие);
  4. Колко стабилна е организацията, в която работя; ще търся ли допълнителна работа;
  5. Ще ползвам ли услугите на банка за финансиране на покупката и ако да – имам ли добро кредитно досие;
  6. Готов ли съм да похарча много повече за поддръжка и данъци, отколкото харча като наемател.

Ако отговорите на тези въпроси ви показват, че сте готови да инвестирате в недвижимо имущество, тогава е време да започнете с търсенето. Има две причини да го направите по време на пандемия, вместо да чакате „нещата да се успокоят“.

Практиката показва, че в момента 35% от желаещите да купят ново жилище се въздържат от огледи.

Причината е ясна – страх от заразяване. Този факт обаче ще ви позволи да направите огледи на повече оферти. Няма да имате притеснения, че някой ще измъкне избрания дом под носа ви. В същото време, тъй като има по-малко търсещи, продавачите са по-склонни да коментират цените.

След като пандемичната обстановка отмине много хора ще започнат да търсят жилище отново и цените могат да се повишат. Изборът на жилище сега ще ви спести средства, а търсенето ще бъде спокойно и без излишно напрежение. Ако искате да разгледате повече оферти, можете дори да си организирате виртуални разходки из набелязаните жилища. Това е възможно чрез  viber, zoom или други технологии, които ползвате. На сайта на Явлена можете да откриете и имоти с 360-градусови панорамни турове. Те ви позволяват да се разходите и да разгледате имоти, без да се налага да ставате от дивана (вижте няколко от тях в края на статията).

Повечето от клиентите ни, които търсеха жилище за покупка преди и по време на пандемията вече се сдобиха със свой дом. От покупка на жилище се интересуват и клиенти, които желаят да се сдобият с имот с инвестиционна цел. За тях най-желани са имоти с дългосрочни наематели.


Можете да получите най-добрата оферта за кредит, без да напускате дома си
.

На въпроса „как ще финансирам покупката“ отговаряме ние от Явлена с помощта на нашите партньори. Познаваме актуалните оферти на банките, както и всички необходими документи около кандидатстването за кредит. Ще ви спестим доста време за обикаляне и проучване на финансовия пазар.

Ако сте отговорили на всички тези въпроси и сте мотивирани да купите своето жилище сега, брокерите на Явлена в цялата страна ви очакват. Ще ви подкрепим и консултираме през целия процес на покупко-продажбата и ще направим търсенето ви приятно и незабравимо приключение!

Ето и някои от нашите предложения в гр. София с виртуална разходка:

Луксозен двустаен апартамент под наем в кв. Център

Тристаен апартамент в кв. Оборище

Тристаен апартамент в кв. Дървеница

Тристаен апартамент в Манастирски ливади

Луксозен четиристаен апартамент в кв. Красно село

Къща в кв. Павлово

Къща в кв. Република