Динамичната 2020 година изпратихме с интерес към недвижимите имоти и нестихващи сделки. Очакванията ни обаче са за една нелека година в политически и икономически аспект. Промените у нас, в Европа и отвъд Океана могат да доведат до дисбаланс на имотния пазар към края на годината. Като позитивен фактор за промяна отчитаме завръщането на българи у нас, най-вече от Великобритания и евентуално инвестиране на средства в имоти и то не само в София.

Евентуално удължаване на по-строгите мерки около коронавируса би засилило безработицата. При тези обстоятелства очакванията ни са да продължи тенденцията от миналата година за по-малко търсене на имоти под наем и съответно понижаване на наемните нива. В такъв случай и интересът към офис площите ще е все така слаб.

Промени и прогнози

Като последица от пандемията отчитаме промяна в търсенията на хората. Поради необходимост от покриване на текущи нужди, мнозина предлагат за продажба своите жилища с голяма квадратура и се насочват към по-малки имоти.

Появи се и интерес към не чак толкова атрактивни до момента имоти за покупка – апартаменти на последни етажи с големи тераси, апартаменти на партерни нива с обособен собствен двор, ваканционни имоти, селски къщи и парцели.

Предвиждаме, че през 2021 година ще се запази търсенето на парцели за строителство на къщи, както и на вече построени къщи около големите градове. Отношение към такъв тип имоти имат предимно млади семейства с деца, които търсят природа и чист въздух. Основание за прогнози ни дава и фактът, че за изминалата година търсенето на къщи е нараснало с над четири пъти в сравнение с 2019 година.

Новото строителство в крайните квартали на София представлява интерес предимно за хора, които по икономически причини са се преместили от провинцията. Техните търсения са свързани с нов дом, предимно ново строителство на изгодна цена.

През 2020 година само за територията на гр. София са издадени разрешения за строителство на жилищни сгради за около 900 000 кв.м площ. За страната новите разрешения за строеж са над 2,5 милиона кв.м жилищна площ. Това ни дава основание да смятаме, че на пазара предстои да излезе голямо количество имоти, без купувачи за тях.

Прогнозите за 2021 година са за активен пазар, стабилни цени и достъпно банково кредитиране. Негативно влияние върху пазара на жилища могат да окажат: нарастващия обем ново строителство, оттегляне на инвеститорите, изборите през март, развитието на икономиката като последица от пандемията.