Агенция за недвижими имоти Явлена стартира бизнеса с имоти на българския пазар във време, когато все още „бизнес“ с имоти не съществува. Днес, 28 години по-късно, Явлена е сред утвърдените и най-успешните агенции на имотния пазар у нас.

Основателят Страхил Иванов споделя, че със създаването на Явлена се открива нова ниша, която трябва активно да формира правила, норми, начин на работа и отношения с клиентите през 90-те години. За навлизане на бизнеса с имоти на българския пазар са проведени множество обучения с  помощта на американските колеги в бранша. Днес агенциите с опит и традиции работят до голяма степен съобразно световните практики, но има и такива, които все още следват остарели практики от 90-те годни и по този начин оронват имиджа на брокерите у нас.

Препятствия през годините не липсват

Иванов посочва като основна пречка, валидна и до днес – негативното отношение на част от клиентите, които са си изпатили от мними професионалисти брокери. По този начин клиентите остават с  негативна нагласа към работата с брокер. Когато клиентът вече е пострадал при една от най-скъпите и най-важните сделки в живота – сделка с имот, е много трудно отново да бъде спечелено неговото доверие.

Премахване на трудностите в бранша е възможно чрез създаване на закон за дейността на агенциите за недвижими имоти, с което да се отстранят случайните играчи на пазара. Те са в тежест на държавата, тъй като не плащат данъци, не внасят осигуровки, не спазват изисквания по ЗМИП, GDPR, често откриват фирми, а когато клиентите разберат, че са некоректни – сменят името на фирмата и продължават работа. Също така е необходимо и да се упражнява контрол срещу подвеждащата реклама на имоти.

Въпреки трудностите Явлена се развива. В момента агенцията има 22 офиса в страната, над 250 колеги, над 10 000 оферти, иноватори сме в новите технологии. За нас най-важни са хората – всички колеги, с които работим, с които сме работили през годините и всички доволни клиенти. За значимостта на служителите говори фактът, че над 100 от колегите в Явлена са с над 10-годишен стаж в агенцията.

Преминали сме успешно през няколко кризи, предизвикани от различни фактори – вътрешни, икономически, политически, а сега – здравни. От опит знаем, че когато пазарът върви, всички работят добре, а когато има криза е нужно да се адаптираме  спрямо ситуацията, което ни прави по-добри и така събираме още по-добри хора около себе си.

В бъдеще Явлена планира разумен и органичен растеж. Постепенно и обмислено разрастване на офиси и служители, с акцент върху обученията, иновациите и подобряване нивото на обслужване.