Как да откриете златна среда – правилната цена, която ще ви донесе желания резултат – да сте конкурентни на пазара и да излезете бързо от него без съжаление, че сте се разделили с дома, който обичате на прекалено ниска цена?

Искате да продадете своя имот. Намислили сте да го направите, защото знаете, че това е правилното решение за Вашето бъдеще.
Възникват обаче хиляди въпроси, които не Ви дават спокойствие. Не Ви се иска да подценявате своето жилище, нито пък да поставите твърде висока цена, която ще удължи процеса по търсене на купувачи.

Добрата новина е, че имаме няколко трика за Вас, които ще Ви помогнат да определите правилната цена на имота си.

  1. Оставете настрана емоционалната привързаност!

Домът е място, в което създавате множество спомени. Всеки собственик е привързан към своя дом, независимо дали го е построил с двете си ръце или го е избрал с много любов.
Оказва се обаче, че в бизнеса няма място за емоции. Всеки потенциален купувач се вълнува от възможността да намери подходящия имот, в който да остави своя отпечатък. Затова е важно като продавач да позиционирате правилно своя имот така, че той да бъде привлекателен за купувачите.
Не забравяйте, че продавате имот, а не спомени! Бъдете готови, че цената на имота Ви може да не се равнява на стойността на безценните моменти. Разумното ценообразуване ще ви даде възможност бързо да намерите правилния купувач. След това веднага можете да се насочите към покупката на нов дом или към инвестицията на продажната цена в кауза, която сте избрали.

  1. Разгледайте порталите за имоти

Бъдете обективни! Сигурни сме, че искате да сравнявате своя имот с най-добрите предложения на пазара, но е по-добре да подходите рационално.
Пазарът на недвижими имоти праз последната година държи стабилни нива и сделките се сключват на цени, близки и равни на офертните. Доверете се на порталите за имоти. Реална представа за цената на своето жилище можете да добиете, като потърсите според обективни критерии, отговарящи максимално на характеристиките на вашето жилище: район, тип имот, вид строителство, обзавеждане, етаж.
Нека не Ви притеснява възможността два еднакви апартамента в една сграда да се продават на различна цена. Вашият брокер ще Ви обясни причините за това.

  1. Определете критериите си за цена

Добра представа за цената на своя дом може да добиете от порталите за имоти, но професионално мнение може да получите от брокер.
Изберете си своя брокер (потърсете на http://www.yavlena.com), насрочете си среща с брокера. Не избързвайте да го питате за цената на имота Ви по телефона! За да бъде максимално точен в преценката си, той трябва първо да го види лично. Само след като е направил оглед на имота Ви, с всичките му уникални характеристики, брокерът ще може да даде професионална препоръка относно цената, на която би следвало да го предложите, с оглед на общата картина на пазара в момента.

Вашият брокер има ценна информация за Вас! Той ще Ви даде важни референции относно търсенията на купувачите на пазара, района, в който се намира имотът Ви, качеството на инфраструктурата – критерии, които влияят върху цената на Вашия имот и които няма как да вземете предвид, разглеждайки единствено портали за имоти. Брокерът също така би могъл да Ви посъветва относно някои разумни корекции, които бихте могли да направите (боядисване на някои помещения, премахване на част от мебелите), за да вдигнете цената на имота си.

  1. Как да накарате купувачите да се състезават за вашия имот?

Преценете възможностите на околната среда! Те правят имота Ви още по-привлекателен. Наличието на места за паркиране прави имота желан за купувачите. Не трябва да пренебрегваме и близостта му до училища и детски градини, както и до удобни транспортни връзки.
Подгответе се! Отговорете предварително, заедно с Вашия брокер, на въпроси, които купувачите ще задават, когато се обадят по Вашата оферта.

Вече сте една стъпка по-близо до продажбата на своя имот.