Обичаме клиентите ни да са информирани

Явлена споделя с теб

Трансформация, информация и извънградска локация

Image

Хората търсят пристан за парите си.

СТРАХИЛ ИВАНОВ, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ЯВЛЕНА

Пазарът на недвижими имоти се трансформира след ступора, в който изпадна в края на месец март. В периода на извънредната обстановка, когато всички затвориха вратите си за външния свят, посредниците намериха иновативни подходи, с които да достигнат до клиентите си.

През последния месец (май 2020) наблюдаваме засилване на динамиката и интереса от страна на клиентите-купувачи. Поведението на страните по сделката обаче се промени. Тенденцията от края на миналата година за преминаване към т.нар. “пазар на купувачите” се утвърди от началото на пандемията.

На фона на нарастваща безработица – 114 000 безработни, регистрирани от началото на пандемията, свиване на БВП в ЕС с 2,7% спрямо същия период на 2019 г. и очакван икономически спад от 7,2% у нас до края на годината, редица хора се притесняват за своята финансова стабилност. Купувачите на имоти в момента са предпазливи, защото помнят финансовата криза от 2008 година, когато инфлацията бе 12,3%. За сравнение, към април 2020 г. тя е 1,2%, което е най-ниският процент за последните две години.
Причината за притесненията се основава изцяло на несигурността относно развитието на икономиката в посока инфлация или дефлация.

Покупката на имот продължава да бъде възможна с ипотечно кредитиране. Здравната криза обаче предизвика промени и в поведението на банките, които се изразяват на първо място в повишаване процента на самоучастие при ипотечните кредити: ако до м. март беше възможно да се закупи имот с до 5% самоучастие от страна на купувача, в момента повечето финасови институции търсят самоучастие в размер на 20%.

Въпреки нестабилната икономическа обстановка, сега е подходящ момент за сделка. Защо?

Водещите фактори при търсенето на имот са два – психологически, свързан с личната история, нужди и потребности на всеки клиент. Вторият фактор е свързан с необходимостта от сигурна инвестиция на свободни парични средства, каквато за много от клиентите е закупуването на качествен имот. Забелязваме повишаване на интереса към къщи около големите градове, а през годината очакваме и развитие на сектора с ваканционни имоти по морето и планините, което е сериозна промяна за последните повече от десет години, когато интересът към този сектор бе минимален. Друга помяна в този сегмент се забелязва при наемите, като към момента все по-актуално е да се сключват краткосрочни и средносрочни договори. Все по-често се търсят например, наеми на къщи около големите градове за периода на лятото, когато хората могат да се радват на двор, зеленина и чист въздух.

Купувачите очакват драстичен спад в порядъка на 30% в цените на имотите, но това не е реалистично на днешния пазар. Реалистичното намаление през следващите някололко месеца ще бъде с 10%, по-рядко 15%. Затова и сега е подходящ момент за продажба. Продавачите могат да действат адекватно на икономическата ситуация и да направят разумно намаление на цената на имота си днес с 10%-15%, докато, ако изчакат една година, когато на пазара ще излезе голям брой имоти ново строителство, тогава отстъпката, която ще трябва да направят може да достигне 30%.

Всички участници на пазара ще преосмислят поведението си: строителите – ценообразуването си и схемите на плащане; банките – отпускането на кредити; собствениците – на каква цена да обявят имотите си за продажба. Очакваме купувачите да преценяват по-добре силите си – дали могат да купят и с какъв бюджет.

Ситуацията се оказа показателна и за ефективността на електронното правителство, което има още много да наваксва и да оптимизира отдалечените услуги към общините и държавната администрация така, че те да са от полза на гражданите.