Обичаме клиентите ни да са информирани

Явлена споделя с теб

Рестарт на недвижимите имоти

Image

Сега е моментът да се търси имот за покупка. Тепърва ще излизат интересни предложения.

Пазарът на недвижими имоти се раздвижи. Посоката обаче все още не е съвсем ясна. Промените в цените на имотите, които вълнуват всички, зависят изцяло от развоя на пандемията и за момента се намират в деликатен баланс. Наблюдава се спад в броя на сделките с банкови кредити.

Икономиката бавно се рестартира, но покупката на имот с ипотечен кредит ще остане “бягане с препятствия” още известно време. Тя е обвързана с дълъг срок, за който, напълно нормално, кредиторите оценяват внимателно риска, поради което през последните месеци банките ограничиха кредитирането и това накара купувачите да преосмислят инвестициите си.

Банките ще продължават да кредитират клиенти, които купуват в сгради ново строителство с разрешение за ползване, както и в такива, на които им предстои да получат Акт 16. Сградите, които са на начален или среден етап строителство представляват риск за кредиторите и вероятността банката да не отпусне желаното финансиране в момента е висока.

Пазарът на недвижими имоти у нас познава и други драстични промени във времето. Разликата с кризата от 2008 г. се изразява в актуалните по-ниски лихвени равнища по ипотечните кредити. В момента лихвите са около 3 %, а при предишната криза бяха между 7% и 8 %. Цените на имотите са същите като тогава, но покупателната способност на хората е много по-висока.

Очакваме през следващите месеци пазарът на недвижими имоти да се промени. Ще се движи от купувачи със свободни средства – основно български граждани, тъй като интересът на чуждестранните купувачи към покупка на имот у нас е значително намалял.

Какви са актуалните промени при отдаването под наем? Търсят ли се ваканционни имоти? Научете още интересни новини от следващото интервю: