Обичаме клиентите ни да са информирани

Явлена споделя с теб

Банката ми отказва кредит. Какво да правя?

Image

В условията на променената реалност след COVID19 много хора се озоваха в ситуация с отказвано финансиране или променени условия по кредита за покупка на жилище.

Всеки търси своето кътче под небето. Моментът, в който решите, че е време за покупка на жилище, е и периодът, когато да обмислите как да финансирате своята сделка. Ако вариантът за вас е покупка с кредит от банка – важно е да знаете, че плановете за нов дом могат да се сгромолясат, в случай, че не се консултирате с професионалист още от самото начало.

В условия на извънредно положение банките са по-предпазливи при отпускане на кредити. Те отказват финансиране до 100% и търсят по-висок процент самоучастие при покупка на жилище. Има и такива, които спряха всякакъв тип кредитиране в кризисния период.

Множество са вариантите, които могат да предизвикат отказа на банката. Експертите на Явлена отличават три основни ситуации.

Банката отказва кредит, защото:

  • Има проблем с документите по имота, независимо от извънредното положение;
  • Клиентът е бил предварително одобрен по доходи, но сега е в неплатен отпуск или съкратен от работа и банката отказва да го финансира;
  • Банката е одобрила клиента по доходи отпреди пандемията, има оценка и документи за конкретен имот и той е имал потвърждение, че ще получи финансиране в размер например на 90% от сумата, но в момента процентът на финансиране е под 80% и това променя изцяло възможността за изпълнение на вече договорената сделка.

Проблемите с финансирането на покупката на имот може да предизвикат сериозен стрес за всички участници по сделката. Избягването на подобни неприятни ситуации е въпрос на предварително планиране. В случаите, когато сте в сделка, крайните срокове Ви притискат, а банката Ви е обърнала гръб, ситуацията изглежда като тунел без изход. Разбира се имате възможност да се свържете с алтернативна банка и да се надявате, че ще намерите бързо работещо решение. Надеждата е положителна емоция, но когато мечтаният дом е почти реалност, вероятно няма да искате да чакате, за да получите поредния отказ. От друга страна продавачът по вече сключената от вас сделка чака пари и ситуацията става още по-сложна.

Явлена съветва да не разчитате на мъгляви надежди, а попаднали в подобна ситуация незабавно да потърсите съдействието на специалист с изградени дългогодишни взаимоотношения с банки и кредитни консултанти. С тях ще можете да обсъдите детайлно ситуацията, за да получите съвет за най-адекватното за момента решение.

Може да сте останали с впечатлението, че по време на пандемия сделките с недвижими имоти са невъзможни, защото финансирането е истинско изпитание. Ние ще ви успокоим. Някои от банките работят все така добре и да възприели адвекватни мерки и подход към клиентите си. Явлена поддържа добра комуникация с тях и може да Ви насочи, защото разбира значението на всеки детайл и знае мястото му в пъзела, наречен „технология на вашата сделка“.