Какво се случва в Града под тепетата?

През изминалата седмица колегите ни от Явлена в Пловдив се включиха с презентация-анализ на бизнес закуска, организирана от imoti.net.

Иванка Добрева и Никола Ангелов (мениджъри в Явлена) представиха своя поглед върху пазара в Града под тепетата. Ето и някои интересни акценти от събитието.

През първата половина на 2021 г. в Пловдив наблюдаваме 34% ръст на сделките спрямо същия период на 2020 г. (за сравнение в София покачването е с 27%, а във Варна – с 1%). На какво отдаваме това засилено търсене? Факторите са няколко.

 • * Рекордно нисък лихвен процент по жилищните кредити.
 • * Нулев лихвен процент по депозитите. Някои банки вече отказват да разкриват нови срочни депозити, а другите на практика са на 0% лихва. Тоест клиентите на банките плащат само месечната поддръжка на картата, без да получават никаква възвращаемост насреща.
 • * Отрицателна лихва – при наличие на по-големи суми по депозити някои банки са наложили и допълнителна такса (комисионна). По този начин клиентите плащат стабилна комисионна на годишна база. Това ги кара да пренасочат своите инвестиции към недвижимите имоти, където могат да получават доходност от около 4%-5% годишно и да запазят парите си, без да ги обезценява инфлацията.
 • * Пловдив става все по-притегателен център за хора от други градове, тъй като предлага повече и по-добри работни места.
 • * Проектът за преминаване към евро през 2024 г. подтиква хората да инвестират в недвижими имоти, поради страх от загуба на пари при превалутирането им. 
 • * Висока цена на строителните материали – желязо, бетон, транспорт, заплати на строителните работници.

Какво се случва с цените?

Наблюдаваме сходство на цените при старото и новото строителство. Интересно е да отбележим, че търсенето в новозастроените райони от страна на млади семейства се засилва осезаемо от началото на годината и то при покупка чрез кредитиране. Това, което продължава да е  привлекателно за този тип клиенти са зелените площи и модерни площадки, като все повече се предпочитат кооперации с ниска етажност и малко на брой апартаменти в съседство. Въпреки обилното застрояване се наблюдава повишение на цените в район Западен – 750-800 евро/кв.м. „на зелено“, и в район Южен –  цени от 700 евро/кв.м., като водещи в разрастването в границите на града.

Старото монолитно строителство от своя страна продължава да бъде предпочитано заради реалната квадратура. На свой ред панелните жилища конкурират пазара с уеднаквяване на офертни цени към тези на монолитното строителство.

Офертни цени за готови апартаменти до ключ към момента са:

 • * Център 1100 – 1300 евро/кв.м.
 • * Тракия 850 – 980 евро/кв.м.
 • * Христо Смирненски 950 – 980 евро/кв.м., като в района около МОЛ Пловдив се покачват до 1200 евро/кв.м.
 • * Кършияка 1100 евро/кв.м.
 • * Гагарин 820 – 890 евро/кв.м.
 • * Южен 890 – 900 евро/кв.м.

Районите, предпочитани за жилища, закупувани с инвестиционна цел, задържат високата граница на цените.

Новите тенденции при търсенето са от страна на семейства, предпочитащи градската атмосфера и насочващи се към многостайни апартаменти с офис кът у дома. Разбира се присъства и задължителното изискване за паркомясто или гараж. Наблюдаваме и търсене на инвестиционни обекти и двустайни апартаменти, независимо от района.

Продължава също така миграцията от центъра на града към районите около него, а в последното 6-месечие се засилва търсенето на еднофамилни къщи от затворен тип с организирана инфраструктура.

Пазарът на къщи и парцели

При парцелите наблюдаваме определено недостиг в града. Почти никакви парцели не се предлагат за продажба. Ако все пак за продажба излезе парцел, той обикновено е със стара къща, и цената там се договаря в зависимост от характеристиките на парцела. Ето и нашите данни за актуални цени на парцели.

 • * Остромила и Беломорски са 60 – 100 евро/кв.м.
 • * Южната дъга: Белащица и Марково – около 50 евро/кв.м.
 • * Брестник и Първенец – около 45 евро/кв.м.
 • * Труд, Царацово, Златитрап, Скутаре, Ягодово – 40 евро/кв.м.
 • * Графа, Цалапица, Рогош, Маноле – 20 – 30 евро/кв.м.
 • * Храбрино, Гълъбово – 40 евро/кв.м. – много предпочитана дестинация, заради въздуха и близостта с Пловдив.

Относно покупката на къщи – търсенето не спира. В Остромила, Беломорски, Прослав например къща от около 200 кв.м. на шпакловка и замазка излиза около 150 000 евро. Селата около Пловдив също са привлекателни за търсачите на собствено пространство. В най-близките до града се строят къщи от около 150 кв.м., които се продават по около 700-750 евро/кв.м. В по-отдалечените села в момента има липса на ново строителство. Продават се основно стари къщи, нуждаещи се от ремонт, които могат да се намерят на цени между 50 000 и 80 000 лева.